<p>Martin ter Denge (Rijssen) speelt en zingt de Twentse bewerking van Bob Dylans Desolation Row.Foto: Gerieke ter Denge-Pluimers</p>

Martin ter Denge (Rijssen) speelt en zingt de Twentse bewerking van Bob Dylans Desolation Row.Foto: Gerieke ter Denge-Pluimers

(Foto: Gerieke ter Denge-Pluimers)

Twents Bob Dylan-lied van bijna 14 minuten

Het pas verschenen Jaarboek Twente 2021 bevat onder andere een bewerking in het Twents van het lied Desolation Row van Bob Dylan. Het lied telt vijftien coupletten die zijn gewijd aan verschillende Twentse plaatsen, waaronder Enschede, Boekelo en Twekkelo.

ENSCHEDE - Volgens kenners heeft de tekst van Desolation Row eraan mee geholpen dat Bob Dylan de Nobelprijs voor Literatuur kreeg toegekend. In het niet al te vrolijke lied komen allerlei personen voorbij, mensen die echt bestaan hebben of door Dylan en anderen bedacht. Wat ze doen of wat hun overkomt is vaak uiterst ongewoon. Zestien Twentse dichters en schrijvers lieten zich inspireren om een Twents couplet te maken.

Het Sander, Twekkelo en Boekelo

Goaitsen van der Vliet kijkt rond in zijn Enschedese woonstraat Het Sander: ‘t Noaberjong löp met greune höare, mer vret nog van zien moo’ en besluit met ‘n Eenn dag is n aandern nich in t Godverloatn Slop’.
Alie van der Veer koppelt geboorteplaats Oele – ‘Spöllen biej watermöl en Eulerbek, op ’t peerd oaver ’n diek in voln galop’ – aan haar woonplaats Twekkelo: ‘D’oale Marke wierniejs in de been biej ’t deep duustere gat’. Die diepte is de sinkhole van de zoutwinning.
Gerrit Lansink voert Olga Lowina op: ‘as Olga gleaze tot gruus jodelt, vergeet de Beckumerstroat’ en eindigt zijn Boekelose verhaal met ‘de dörsk’möl van Poodt brech uur vanoavnd noar n Dreai van Beavn en Dood’.
De beginregels ‘Ik stoa op aanderhalve meter, zo kort biej was ik nog nooit, wat heb ik deur de joaren hen onneudig tied verkloot’ zijn van Enschedeër Laurens ten Den, terwijl plaatsgenoot Bennie Waanders het vijftiende couplet afsluit met: ‘Stuur miej astebleef gin breevn meer, behalve at ze komt oet de Riege van de Eenzaamn’.

Waar kun je alle 15 coupletten horen?

Martin ter Denge uit Rijssen heeft het lied met alle vijftien coupletten gespeeld, gezongen en opgenomen. Zijn uitvoering vind je op de site van de Twentse Taalbank: http://www.twentsetaalbank.nl/media/teksten/20416.html Ga er maar even lekker voor zitten als je alles wilt beluisteren, want het lied duurt liefst 13 minuten en 54 seconden. Daar kan Bob Dylans Desolation Row met 11 minuten en 22 seconden nog een puntje aan zuigen.

Jaarboek Twente 2021 is verkrijgbaar in de boekhandel.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden