Foto: Gebruiker

Kreenk vuur de Twentse Sproak bestaat 45 jaar


ENSCHEDE - Het KTS-bestuur besloot om de jaarlijkse verhalen- en gedichtenwedstrijd te koppelen aan het 45-jarig jubileum en het boek uit te brengen op de oprichtingsdag van ’n Kreenk. Dat zou gebeuren in de Johanneskerk in Twekkelo, waar de finale en prijsuitreiking van de schrijfwedstrijd zou worden gehouden. Door corona kan deze finale en boekpresentatie niet doorgaan. Het KTS-bestuur is van plan deze activiteit te houden op een nader te bepalen tijdstip in 2021.

In het jubileumboek “En noe verdan” zijn de verhalen en gedichten van de schrijfwedstrijd gebundeld. Een genot om te lezen in het Twents mét Nederlands vertaling ernaast. Ruim 40 bekende en onbekende schrijvers deden mee.

Oud-streektaalconsulent Gerrit Kraa en winnaar van de Twentse Taalpries 2018, vertelt smeuïge anekdotes over de beginjaren van ’n Kreenk. Daarnaast geeft hij goede raad om de jongeren enthousiast te maken voor de modersproake. “Kijken wat jongeren aanspreekt en gebruik maken van de moderne audiovisuele middelen. Als we met de tijd meegaan, dan heeft het Twents een grote kans om te overleven”, aldus Kraa.

Interview

In het boek vertelt Joop Weber over de Kreenkgeschiedenis vanaf de oprichting tot heden. Weber was 11 jaar voorzitter van ’n Kreenk. Ook aandacht voor de algemene geschiedenis van ’t Twents en de Twentse Cultuur. Een interview met Hennie Engelbertink, een van de oprichters van ’n Kreenk, geeft na al die jaren aan hoe belangrijk ’n Kreenk was voor het behoud van het Twents.

Gerrit Dannenberg, redactielid van streektaalmagazine ‘n Bodbreef, kijkt vooral hoe het heden ten dage met ‘t Twents gesteld is en heeft daar ook een duidelijke mening over. Ook hij doet er alles aan om het Twents te behouden en de volgende generatie daar ‘kunnig met te loaten wörden’.

Alle Kreenkleden en schrijvers krijgen het boek “En noe verdan!”cadeau en in december thuisgestuurd. Het boek is ook te koop in de winkel.

-

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden