Foto: PR

Hightech Robot bij Concordia verrast voorbijgangers

Tijdens Cinekid in de herfstvakantie konden kinderen al kennis maken met deze gastheer, en nu staat hij voor het pand van Concordia aan de Langestraat voor een bijzondere ontmoeting: een hightech kunstrobot. De robot, gemaakt door 100%FAT en Jelle de Graaf, kijkt je aan, praat met je, volgt je met zijn hoofd en ogen en nodigt je uit om even naast hem plaats te nemen.

Enschede - Concordia wil kunst graag vanzelfsprekend maken. Niet alleen binnen de eigen muren, maar ook, of zelfs juist, buiten. De robot brengt kunst en cultuur dichterbij publiek, zelfs letterlijk midden op straat. Waar kunst voor sommigen misschien te serieus lijkt of hoogdravend, laat deze robot zien dat dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Ga zitten voor een praatje

Doel van dit object, dat een mix is van kunst, design en technologie, is het verrassen van het passerende publiek. Petra Boonstra, programmeur beeldende kunst: “We willen hen uitnodigen verder te kijken, de kunst en cultuur van Enschede te ontdekken. Tegelijk wordt onze kunstruimte beter zichtbaar voor publiek. Waar mensen eerder misschien doorliepen, blijven zij staan om te kijken en er ook even bij plaats te nemen. De robot maakt grapjes, maar vertelt de bezoeker ook meer over Concordia en wat er zoal te zien is. Dat moet de drempel om ook binnen te gaan kijken verlagen.”

Functie voor concordia én voor Enschede

Concordia wil met dit kunstobject niet alleen zichzelf in de kijker zetten, Willem Jaap Zwart, directeur van Concordia: “Aan de bank is ook een paal met verwisselbare wegwijsborden bevestigd; deze geven aan welke exposities er op dit moment zijn, aangevuld met andere wetenswaardigheden in de binnenstad. De exposities van Concordia worden er op vermeld, maar ook activiteiten van andere culturele activiteiten en instellingen kunnen een plek op de verwijsborden krijgen.”

‘Standbeeld’ komt tot leven

Floris Schreuder directeur van 100%FAT: “De robot zit als een willekeurige bezoeker op een bankje en lijkt daarmee een statisch object. Maar zodra iemand langs loopt komt hij tot leven. Door toepassing van sensortechniek is hij in staat te reageren op passanten en spreekt ze actief aan. Voor ons was dit een prachtig project om verschillende technieken te combineren en zo tot een uniek kunstobject te komen. Ik denk nu al na over wat de robot in de toekomst nog meer zou kunnen, met weer andere en nieuwe technieken.”

 

 

 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden