<p>Een blije klant bij Willemientje, zien Bernard, Karin en Esm&eacute; Sassen. (Foto: Nikola Voogd)</p>

Een blije klant bij Willemientje, zien Bernard, Karin en Esmé Sassen. (Foto: Nikola Voogd)

Willemientje gaat de straat op

Brasserie Willemientje serveert nog steeds ‘best belegde broodjes’ – en nog veel meer – maar dan op straat. “We hebben een winkeltje vóór de zaak gebouwd’’, zegt Esmé Sassen. “We krijgen heel veel positieve reacties.’’

(door Hans Assink)

Enschede – De maatregelen rondom de coronacrisis noopt ondernemers creatief te zijn. Aan creativiteit bij Esmé Sassen van Brasserie Willemientje - hoek De Heurne, Wilhelminastraat - geen gebrek. Ze is een buitenwinkeltje begonnen, met de verkoop van lekkere etenswaren op straat.
Zes dagen in de week, van dinsdag tot en met zondag, van 10.00 tot 20.00 uur, is de toko open. “We hebben onder anderen taarten, smoothies, soep-to-go en verse jus’’, vertelt Esmé. “We doen het niet alleen om dingen te verkopen, maar ook om het straatbeeld gezelliger te maken.’’

De buitenwinkel ging twee dagen na de invoering van de nieuwe maatregelen open. “We krijgen heel veel positieve reacties’’, zegt Esmé. “Veel oudere mensen komen even een praatje maken. Dus het helpt ook nog tegen de eenzaamheid. Het is vaak gewoon gezellig. We laten de mensen ook proeven. Dan zie je soms dat ze eerst niks kopen, maar dat ze later terugkomen en dan wel wat kopen. Dan is de soep ‘blijven hangen’ denk ik.’’

De soep-to-go is zeker ‘hot’ bij Willemientje. “Mijn vader maakt alle soepen zelf’’, zegt Esmé. “En niet alleen de erwtensoep, maar ook de kippensoep, bospaddenstoelensoep, paprikasoep, goulashsoep en tomatensoep.’’

Geen feest

Esmé is sinds januari 2019 de baas bij Willemientje. Ze nam de brasserie over van haar vader en moeder, Bernard en Karin Sassen.
De luxe broodjeszaak bestaat op 1 november, komende zondag, precies veertig jaar. “Edo Dijkema is er op 1 november 1980 mee begonnen. Mijn ouders begonnen er in 1985 mee. Ze helpen op de achtergrond nog steeds mee.’’

Het 40-jarig jubileum wordt voorlopig niet gevierd. Esmé: “Het wordt jammer genoeg niet zo feestelijk als we hadden gehoopt. Maar na de corona wordt het zeker nog gevierd. Ik wil alvast alle vaste gasten bedanken.’’

‘Het hardst gaan de soepen’

Stamppotjes zijn er ook te koop op straat bij Willemientje, en koffie en gebak, en brownies, cupcakes - de keus is groot. “Het hardst gaan de soepen’’, zegt Esmé. “We hebben ook vegan soepen en vegan gerechten. Het is een kwestie van creatief ondernemen, niet bij de pakken neer gaan zitten, kijken wat je wel kunt. Ik kan wel op de bank gaan zitten, maar dat schiet ook niet op.’’ Willemientje bezorgt ook, ontbijt of lunch. Bezorging in het centrum is zelfs gratis.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden