<p>ArtEZ-student Bram Meester</p>

ArtEZ-student Bram Meester

(Foto: PR)

Eerste editie van het Van Haag tot Wal Festival online

De eerste editie van het nieuwe Van Haag tot Wal Festival kan helaas niet doorgaan. Maar op de festivaldatum 31 oktober laten theatermakers, muzikanten en kunstenaars toch graag zien hoe de verhalen van vroeger en nu uit de Enschedese binnenstad hen hebben geïnspireerd. Geen festival in de binnenstad op dertien locaties maar op één locatie: de festivalwebsite www.vanhaagtotwalfestival.nl.

Enschede - Het nieuwe Van Haag tot Wal Festival kon vanwege corona in het voorjaar helaas niet doorgaan en is dit najaar eenzelfde lot beschoren. Maar de organisatoren en de makers gingen niet bij de pakken neerzitten en hebben binnen een week een online festival uit de grond gestampt.

Het festival zou met 25 voorstellingen plus activiteiten op zaterdag 31 oktober plaatsvinden op dertien verschillende locaties in de binnenstad van Enschede. Hiervan zijn 17 acts online via de website te zien vanaf 31 oktober 13.00 uur.

Het programma 

Op het programma staat onder andere Ode aan de Penoze, een concert vanuit het Vestzaktheater waarbij singer songwriters zich hebben laten inspireren door verhalen van de ruige tijd in de kleine straatjes van de Enschedese binnenstad in de jaren 60/70.
Stadsdichter Jos Eertink staat op het dak van de Oude Schouwburg bij de iconische poppen van Jawik Krudde en dicht over de Harlekijn.

Het jonge collectief de Twentse Kunst Alliantie (TKA) liet zich inspireren door de vroegere bokswedstrijden bij Concordia. Tijdens hun voorstelling laat de Twentse bokser Gerrit Ansink zich door zijn manager over halen om nog eenmaal in de ring te staan. Het zijn de jaren zestig en Concordia is een broedplaats van zuilen. Ansink moet niet alleen strijden tegen zijn tegenstanders maar ook tegen de vaststaande uitkomst van de match. TKA maakte een muzikale, tragikomische voorstelling over prestatie, vertrouwen, misbruik en het kapitalisme. Deze voorstelling wordt live gestreamd vanuit Concordia.

Een meer vredelievende act komt van meditatiecoach Gill Bollegraf, harpiste Gudrun Hendrikman en muzikant Mathé Valks. Het Muzikale Ligconcert – waarbij je thuis je yogamat kunt uitrollen en mee kunt doen - wordt tevens live gestreamd.

Liedjes en gedichten

De jonge zangeres Teresa Wagner en spoken word performer Daniéla Kara putten hoop uit liedjes en gedichten vol troost. Zij werden geïnspireerd door het fotoproject van Hanna Jansen. Hanna zou tijdens het festival bij Stanislaus een serie portretten van koppels in hun thuissituatie exposeren, geïnspireerd op Madonna met Kind. Helaas kan dat niet, dus Hanna presenteert op 31 oktober haar project op de festivalwebsite en laat foto’s zien van momenten waarbij de man de geborgenheid opzoekt van zijn vrouwelijke partner.

Het Kalterfluggesellschaft stelt met de voorstelling Soelaas de vraag: Wat te doen als het noodlot toeslaat? Dan zoek je soelaas en vind je je kracht. Het verhaal gaat over twee broers op de vlucht. Zij hebben voor dit soort situaties een ritueel, waarbij hun familiegeschiedenis de revue passeert middels brieven.

Walking Podcast

ArtEZ-Music Media student Bram Meester maakte in opdracht van de festivalorganisatie een Walking Podcast waarbij je wordt meegenomen in het verhaal van een mysterieuze jongedame die in 1925 door Enschede loopt. Ze opent de deur van Hotel de Graaff en er ontvouwt zich een verhaal over het vroegere Enschede. Toen de tram langsging, warenhuis V&D aan het kruispunt zat en het prachtige oude Postkantoor dé plek was waar veel Enschedeërs samenkwamen. Deze geluidstoer is gemaakt om lopend langs de locaties in de binnenstad te gaan maar de podcast is ook heel goed thuis op de computer, tablet of mobiele telefoon te beluisteren.

Kijk voor het volledige programma op www.vanhaagtotwalfestival.nl 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden