Jonge aanplant, dit jaar al minstens 16.000 bomen.
Jonge aanplant, dit jaar al minstens 16.000 bomen. (Foto: St. Plant een Olijfboom)

Enschede plant met olijfbomen hoop in Palestina

De Palestina Werkgroep Enschede wil met olijfbomen Palestijnse boeren een hart onder de riem te steken. Met een steuncampagne onder de Enschedese bevolking hoopt ze minstens veertig bomen in Palestina aan te planten. Het is de aanzet voor een olijfgaard die als naam draagt ‘Hope from Enschede’. Komend voorjaar gaat de eerste aanplant de grond in.

Enschede - Mensen kunnen voor 20 euro één olijfboom sponsoren. De olijfboom staat voor hoop, vrede en verzoening. De olie ervan is een belangrijke bron van inkomsten voor de Palestijnse boeren. Nieuwe aanplant is een teken van hoop en draagt daadwerkelijk bij aan het verbeteren van hun bestaan.

In oktober 2019 hield de Groninger landbouwer en vredesactivist Johan Feitsma (75) in de Enschedese Bibliotheek een boeiende lezing over de Palestijnse boeren en hun olijfgaarden. De steuncampagne is een vervolg daarop.

Het project voor de Enschedese olijfgaard is in nauwe samenwerking met de Nederlandse Stichting Plant een Olijfboom en  haar internationale partner Keep Hope Alive – Olive Tree Campaign. Beide staan voor een rechtvaardige vrede in Palestina en Israël, met gelijkwaardigheid voor alle inwoners, inclusief Palestijnse vluchtelingen.

Palestijnse boeren raken door de bezetting van de Westelijke Jordaanoever steeds meer land kwijt. Vijftig- tot zestigduizend bomen zijn voor hen ontoegankelijk door de Muur die de Israëlische regering bouwt. Ook uitbreidingen van de illegale Israëlische nederzettingen en de aanleg van snelwegen die deze met elkaar en met Israël verbinden hebben het rooien van duizenden bomen tot gevolg gehad.

Sinds 2004 zijn vanuit Plant Een Olijfboom bijna 48.000 bomen gesponsord. De stichting merkt een groeiende bereidheid tot steun aan de Palestijnen. Alleen al dit jaar is er voor minstens 16.000 bomen gedoneerd.

https://www.planteenolijfboom.nl/olijfgaard-enschede

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden