Afbeelding

Menselijk landschap

Algemeen

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor ontwikkeling die je in 8 stappen naar steeds meer rust en helderheid brengt. We werken eerst aan een hogere vitaliteit, een soepel en sterk lichaam. Door ook te leren de aandacht naar binnen te richten, komt er meer inzicht over jezelf. Meditatie is de techniek om overzicht te behouden. Samadhi het doel.

Ieder mens voelt diep van binnen de drang om te leven, om te verbinden en om tot inzicht te komen. Hoe meer ruimte je voelt om deze drie kwaliteiten te cultiveren in je leven, hoe gelukkiger of tevredener je bent. Laten we dit lange termijn noemen. In onze drukke samenleving wordt dit proces begrensd door begeerte en prestatiedrang. Veel mensen moeten meer dan men aankan en de stress die daaruit voortkomt beperkt in de open ruimte van leven. De dankbaarheid voor de dag is verdwenen. De ruim voorhanden peppers en downers slopen de gezondheid. De korte termijn domineert.

‘De sleutel naar geluk zit in jezelf’

Een gezond meertje of landschap lijkt op een mens. Beiden hebben aan- en afvoer. Als er verandering komt in deze situatie komen er problemen. In het Nederlandse landschap dat uit meanderende rivieren bestond rond 1800, is door kanalisering in de vorige eeuw de afwatering naar zee sterk verhoogt. Door de toenemende droogte op dit moment, zouden we graag naar de vorige meanderende situatie terugkeren, om het water vast te houden. Want water is leven.
De afvoer is nu te hoog. De relatie tussen mens en landschap wordt zichtbaar. Al vele jaren putten mensen zich uit. We noemden dat opbouw, zonder al te veel oog voor de lange termijn. Door klimaatveranderingen die dichtbij komen, reeds 40 jaren onderzocht en kenbaar, realiseren we nu de lange termijn.

Ga maar mee in dit besef. In de dagelijkse drukte heb je de neiging om ruimte op het tweede plan te zetten, lange termijn. Je hebt het gevoel dat de korte termijn belangrijker is dan de lange termijn. Je dient er vandaag te zijn en te presteren.
Daar is niets mis mee, maar alle onverwachte invloed met alle indrukken, die er steeds tussendoor komen, geven opstapeling, dat is niet lang vol te houden. De aanvoer is te dan hoog. Keer maar terug naar de lange termijn, de techniek is meditatie.

Het is van belang om te beseffen dat ruimte steeds op de achtergrond aanwezig is. Je hoeft alleen maar ruimte te maken. De sleutel naar geluk zit in jezelf en in de ruimte die jij jezelf gunt. Als je tot meer innerlijke stilte komt, komt er ook meer overzicht. Je stopt de te grote afvoer. Je beperkt de te grote aanvoer. Het menselijk landschap is weer gezond. De opgedane schade wordt tenietgedaan.
Time and tide waits for no man, zei G. Chaucer. Nederland en landschap volgen vanzelf.

Kom ook eens langs voor een eerste kennismaking. Maak graag een afspraak op www.yogaschool.nl. Je bent van harte welkom.

Patrick Ros,
Yogaschool

Column Patrick Ros/Yogaschool

!
Afbeelding
Ten Tusscher ATB Tocht heeft twee afstanden 30 nov, 13:14
Afbeelding
De Kop 30 nov, 10:03
Afbeelding
Films Plus que Jamais en Bones and All draaien in Concordia 29 nov, 20:16
Afbeelding
JPT is blij met het Pietvanentoernooi 29 nov, 15:18
Afbeelding
Culinair genieten op 70 meter: spaaractie van Jumbo De Melkhal 29 nov, 14:55
Afbeelding
Stichting 55+ houdt een succesvolle open dag 29 nov, 14:53
Afbeelding
FC Twente Vrouwen zet Ajax opzij 29 nov, 14:16
Afbeelding
Milo 29 nov, 13:59