<p>De eikenprocessierups bezorgde Enschede minder overlast dan voorgaande jaren. (Stockfoto)</p>

De eikenprocessierups bezorgde Enschede minder overlast dan voorgaande jaren. (Stockfoto)

Aanpak eikenprocessierups zorgt voor flink minder overlast

Inwoners van Enschede hebben dit jaar flink minder overlast ervaren van de eikenprocessierups dan in 2019. In 2019 ontving de gemeente 4.628 vragen en meldingen over de jeukrups. In 2020 waren dat er 1.990. Het eerste jaar van de innovatieve aanpak van de eikenprocessierups lijkt daarmee een succes.

Enschede - Dat wil niet zeggen dat de overlast overal is weggenomen. In eiken die niet met aaltjes of bacteriën behandeld konden worden, kwamen nog rupsennesten voor. Nesten die voor overlast zorgden zijn zo snel mogelijk weggehaald.

De experts van de gemeente en Onderhoud Enschede zaten aan zowel landelijke als regionale kennistafels. Daar kreeg de ‘Enschedese aanpak’ van de eikenprocessierups complimenten. Vooral de bestrijdingskaart bleek een succes. Op de bestrijdingskaart staat per gebied of en met welke middelen de rups (vroegtijdig) bestreden kon worden. Dat werd mede bepaald door de aanwezigheid van beschermde vlinders. Daarvoor werd de vlinderkaart van de Vlinderstichting gebruikt. De gemeente bestreed de rups dit jaar ook bij scholen, sportvelden en speeltuinen.

Meer contact met en richting inwoners

Naast de bestrijding van de rups was ook de communicatie met en richting inwoners beter. De gemeente is vroeg begonnen met het informeren van inwoners via sociale media, Huis aan Huis en de website. De website www.enschede.nl/eikenprocessierups is begin 2020 vernieuwd. De gemeente was daarnaast meer en beter bereikbaar via sociale media. Ook buiten kantooruren werd snel gereageerd op vragen en opmerkingen van inwoners. Mede hierdoor is deze communicatieaanpak genomineerd voor de landelijke Galjaardprijs 2020.

Aanpak overlastplekken en aanpak op lange termijn

“In onze strijd tegen de eikenprocessierups staat het nu 1-1”, aldus wethouder Jurgen van Houdt. “De overlast is ruim gehalveerd. Dat is mooi, maar we zijn er nog niet. Ook voor 2021 en 2022 heeft de gemeenteraad geld beschikbaar gesteld om vroegtijdig te bestrijden. De verwachting is dat, door steeds te leren en te verbeteren, de bestrijding elk jaar beter gaat. Maar om de overlast op de lange termijn te verminderen, moet het natuurlijk evenwicht in de stad zich herstellen met meer biodiversiteit. Dit is een zaak van lange adem.”

Naast de bestrijding van de eikenprocessierups op de lange termijn bekijkt de gemeente de plekken waar dit jaar veel overlast is geweest. Daar wordt gekeken naar mogelijkheden om toch vroegtijdig te kunnen bestrijden. De eerste voorbereidingen voor 2021 zijn dus alweer in gang.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden