Afbeelding
Foto:

Wimpliciet

Algemeen

Vitale nugget

Elke maand een gezonde hapklare brok waarmee je direct, door middel van een kleine stap, grote impact kunt maken op je eigen vitaliteit.

Luister naar signalen van je lichaam; het lichaam praat terug!

...Je raast de hele dag constant met 180 km per uur over de snelweg van hier naar daar. Op een gegeven moment gaat er een rood lampje branden op je dashboard. Je stopt op de eerste de beste “P”, draait het lampje eruit en gooit het uit het raam. Als een gek scheur je door naar de volgende bestemming... probleem opgelost?

Of,,, Je rijdt de hele weg in de eerste versnelling, natuurlijk kom je (ook) op je bestemming aan, maar is dit wel goed voor je motor? Hoe lang houdt “hij” (jij) dat vol?

Wat doe jij vandaag om balans te houden?

Leef je om te werken of werk je om te leven? Kun je balans aanbrengen en ook vasthouden?

Uit balans? Dat betekent wimpliciet:

Ziek? Er zijn te veel bacteriën bij te weinig weerstand

Geblesseerd? De belasting was hoger dan de belastbaarheid

Klachten van het bewegingsapparaat? Ook hier is de belasting hoger dan het lichaam aankan

Overspannen/stress? Te veel spanning bij te weinig ontspanning

Overgewicht? Te veel calorieën ingenomen, te weinig verbrand

Spanning, onzekerheid en een gevoel van druk. Het wordt vaak gezien als stress. Een combinatie van te hoge verwachtingen en verplichtingen in combinatie met weinig steun vanuit de omgeving. Een uitdaging als je er beter van gaat presteren, maar een bedreiging als je lichamelijke klachten ervaart.

In onze huidige maatschappij waarin hoge eisen aan ons worden gesteld, we continu 24/7 “aan” staan, is het zaak om goed je balans te houden.

Balanceren is een kunst!

Welke bordjes moet jij allemaal hoog houden? Welke bordjes zijn er voor je en wat voor (rapport)cijfer geef je aan elk bordje?

Je hebt bijvoorbeeld het bordje “relatie”. Vraag je eens af: welk cijfer geef je aan je relatie? Waarom heb je überhaupt een relatie? Hoeveel energie en tijd stop je hierin? Overweeg dit ook eens voor bijvoorbeeld de bordjes: “werk, financiën, gezin, gezondheid, carrière” of simpelweg je “work-life-balance”. Kies je bordjes zorgvuldig. Liggen ze in lijn met jouw doel(en)? Krijg jij er energie van of zijn het energie vampiers? Zwengel op tijd aan je bordjes en prop ze vol met 9-en en 10-en!

Ik heb bijvoorbeeld voor mezelf de 8-8-8 “leef-wijze(r)”; 8 uur besteed ik tijd aan mijn werk: patiënten, coach-klanten en duurzame inzetbaarheid bij bedrijven. 8 Uur besteed ik aan slaap en 8 uur is gereserveerd voor “zingeving aan mijn eigen leven” (mijn relatie, mijn kids, werken aan mijn eigen gezondheid (o.a. trainen en ontspannen) en persoonlijke groei; dat ik morgen weer meer weet dan vandaag en een betere versie van mezelf word.

Je kunt volgens mij simpelweg maar 4-5 bordjes draaiend in de lucht houden. Stop dáár je energie in om balans te houden.

Tot plotseling!

Wim Snellenberg

Vitaler

www.wimsnellenberg.nl

Column Wim Snellenberg

Afbeelding
Achilles telt af naar de 100 en houdt jubileumweekend 17 mei, 09:06
Peter van Roosmalen, Maarten Witteveen en Dick ten Kate bij Trafo-3. (Foto: Gerhard van Dragt)
'Heel bijzonder wat we daar doen' 16 mei, 11:53
Afbeelding
Violiste Carla Leurs speelt Brahms Vioolconcert in Muziekcentrum 16 mei, 08:56
ArtEZ Fiere.
Muziek Zondagen Lonneker van start 15 mei, 20:00
Afbeelding
Huldiging FC Twente Vrouwen 15 mei, 11:41
Afbeelding
Genieten in de Boei met de eerste boerenbuurtmaaltijd 15 mei, 08:05
Afbeelding
Lees de nieuwe Huis aan Huis Enschede waar en wanneer je maar wilt 15 mei, 08:00
Afbeelding
Protest 14 mei, 19:52