<p>Ronja en Frederico</p>

Ronja en Frederico

Worldpop in the Belltower

Een opmerkelijke combinatie: 49 klokken en een zangstem. Op 3 oktober vanaf 14.00 uur zweven vanuit het StadsCarillon Duitse luisterliedjes over de Oude Markt. Ze zijn geschreven en gezongen door de in Duitsland geboren en getogen singer-songwriter Ronja Maltzahn. Esther Schopman, StadsBeiaardier van Enschede, zal haar op carillon begeleiden. Liedjes als Lass die Welt, Polarbär, Cyanocorax, Flügelschlag, Wolkenlied, Seiltänzer, Alle Zeit en Meine Welt; je hoort ze wel, maar je ziet ze niet...

Enschede - Zolang ze zich kan herinneren schrijft Ronja al haar eigen liedjes, als een soort alternatief dagboek. Met haar 26 jaar heeft deze wereldburger - samen met haar partner Federico Marina - inmiddels vier continenten bereisd en alle verzamelde inspiratie in verhalen en songs vastgelegd. Dit alles onder het motto “Wenn er schön ist, frag nicht wohin der Weg dich führt.”

Met haar intieme, warme stem zingt zij in verschillende talen en begeleidt zichzelf daarbij op cello, gitaar of piano. In 2018 ging de droom van Ronja en Federico in vervulling met het uitbrengen van hun debuutalbum Beautiful Mess: 12 nummers, 16 muzikanten, 5 talen. Opgenomen in Duitsland, gemixed in Argentinië, gemasterd in San Francisco, en geperst in Berlijn. In november zal hun nieuwe album Worldpop verschijnen waaraan meer dan 30 muzikanten en 15 beeldende kunstenaars een bijdrage leveren.

Ze omschrijft het album heel poëtisch als “een soundtrack van verlangen naar de wereld, die je meeneemt in de muzikale ruimte van akoestische Rock-Pop met de pootafdruk van een wilde wolf (rock) en de vleugelslag van een kleurrijke vlinder (pop).” Met hun band reizen Maltzahn en Marina dwars door Europa om concerten te geven. Net terug uit Parijs, gevolgd door een tour door Noord-Duitsland, strijken ze op 3 oktober even neer in Enschede met een volledig Duitstalig programma, speciaal voor die Tolle Woche.

Muzikale samenwerking

Ronja Maltzahn is student bij het ArtEZ conservatorium, waar ze een research-masteropleiding volgt. Esther Schopman is haar hoofdvakdocent en coacht haar bij haar artistieke en auto-etnografische onderzoek in het kader van de meertalige popmuziek. Hun muzikale samenwerking begon in 2018, toen Greenpeace contact zocht met Esther met het verzoek om aan de vooravond van de Klimaat-conferentie van de VN de klok te luiden voor het klimaat. Esther bewerkte hiervoor in overleg met GreenPeace the Final Countdown van Europe, dat destijds door vele beiaardiers in de wereld werd gespeeld om aandacht te vragen voor het klimaat.

Zelf deed ze er nog een schepje bovenop door met een band van ArtEZ-studenten op te treden. Dat smaakte naar meer, dus toen vorig jaar de Duitse Tolle Woche in Enschede nog een afsluitende act zocht, was de link met Ronja snel gelegd. De Enschedese stadsbeiaardier arrangeerde 11 van Ronja’s liedjes voor carillon. Dat deed ze op zo’n manier dat de essentie van het origineel bewaard bleef. Je hoort dan ook regelmatig flarden cello, viool, saxofoon en piano via klokken weerklinken.

Op 3 oktober klimt niet alleen Ronja mee de toren in, maar zal Federico haar op gitaar begeleiden zodat zij zelf haar handen vrij heeft om ook nog haar cello te bespelen.

De geluidstechniek wordt verzorgd door Bert Kuipers.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden