De mascotte van OVER LAP, het wapen van de Gemeente Enschede. Foto: Richard Bussink
De mascotte van OVER LAP, het wapen van de Gemeente Enschede. Foto: Richard Bussink (Foto: Richard Bussink)

Nieuw textiel platform OVER LAP

Van 24 t/m 30 september vindt de Dutch Sustainable Fashion Week (DSFW 2020) plaats. Annemarie Huirne (Enschede) en Heidi Pollemans (Hengelo) zijn samen het platform OVER LAP gestart.

Enschede - De motivatie om ons platform OVER LAP te starten komt direct voort uit onze interesse voor mode en textiel en hoe het helaas de laatste decennia steeds meer een wegwerp artikel is geworden. Daarom zien wij de noodzaak om iets tegen de over-consumptie en over-productie te gaan doen. Het is ongelooflijk dat er nu al over de hele wereld zoveel textiel en kleding is, genoeg voor de komende 50 jaar, om dus de hele wereldbevolking 50 jaar lang te kunnen kleden. Van de jaarlijks geproduceerde textiel wordt slechts zo’n 20% verkocht, de rest is over. En het meeste eindigt als afval, 85 procent, of 21 miljard ton, aan textiel komt jaarlijks op de afvalberg terecht. Naast de gevolgen voor het milieu is de mode- industrie sterk verbonden met kwesties rondom arbeid, gender en armoede.  
Dat moet radicaal anders!

OVER LAP wil de change-maker en cross-over zijn in Twente om dit lokaal met elkaar aan te pakken en onze textiel wat over is niet te verschepen en te dumpen aan de andere kant van de wereld maar dichtbij huis zoeken naar een oplossing.
Uiteindelijk zal dat moeten resulteren in; liefst lokaal gemaakte en in iedere geval compleet recyclebare textiel zonder afval, volledig circulair. Daarom willen we ook een ontmoetingsplatform zijn voor ontwerpers, kunstenaars, onderzoekers, onderwijsinstellingen en geïnteresseerden om samenwerking, uitwisseling van ideeën en experimenteren te bevorderen, zodat er nieuwe circulaire oplossingen op het gebied van textiel kunnen ontstaan. Binnenkort opent OVER LAP een ruimte aan het stationsplein in Enschede bij Warp Technopolis waar deze ontmoetingen kunnen plaatsvinden.
Daarnaast gaan we een kleding-ruil-concept introduceren. En willen we laten zien welke geweldige duurzame en circulaire initiatieven er al zijn in Twente.

Brug slaan

Textiel zit nog steeds in het DNA van Twente daarom willen we een brug slaan tussen ‘oude textiel’ en ‘nieuwe textiel’ door de traditionele textieltechnieken niet verloren te laten gaan maar ook kijken hoe deze oude technieken op een innovatieve manier kunnen worden (her)toegepast. Als we daarnaast enkel nog duurzame en circulaire textiel in Enschede en omgeving maken, kan dat waarde terug geven aan de geschiedenis van onze stad en de regio. Hoe mooi zou het zijn als Twente binnen nu en 10 jaar hét toonaangevende voorbeeld wordt van een nieuwe niet vervuilende textiel-industrie?

Maar voorlopig zitten we dus eerst óók nog heel wat jaar opgescheept met die textielberg en daar kan natuurlijk ook wat mee gedaan worden! Dus wij dagen Enschede en omgeving uit om zelf aan de slag te gaan en maak van overgebleven kledingstukken of ander restmateriaal een nieuwe creatie en geef je fantasie de vrije loop. Uiteindelijk kunnen de creaties getoond worden op de OVER LAP - PARADE die later dit jaar gehouden gaat worden.
We gaan natuurlijk zelf ook aan de slag en hopen samen met jullie een fantastische sustainable parade neer te zetten.

Wil je meedoen, meld je dan aan via het contactformulier op www.over-lap.nl met als onderwerp ‘OVER LAP-Parade’.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden