Stilleven Dori Schoonderwoerd
Stilleven Dori Schoonderwoerd Foto: Jet Broekstra

Van stilleven tot speelgoed

zaterdag 24 februari 2024 16:00 tot zaterdag 30 maart 17:00

De expositie van Dori Schoonderwoerd en Mark van Loon start 24 februari bij galerie Dédé Grützmacher in het Robsonpand aan de Blekerstraat 165 te Enschede.

Dori Schoonderwoerd heeft haar hele leven getekend en geschilderd. Op jonge leeftijd begon ze al met tekenen, later gevolgd door boetseren, etsen en schilderen. De laatste vier decennia van haar leven heeft ze vrijwel uitsluitend gewerkt met olieverf op doek. In die tijd heeft zij zich ontwikkeld tot een zelfbewuste schilder. Via verschillende galeries verkocht zij werk in binnen-en buitenland. Uit deze periode is nu een tentoonstelling samengesteld.

Het belangrijkste thema in haar schilderkunst was het stilleven, een begrip dat ze uiteindelijk wel breed opvatte. In de tentoonstelling zien we dan ook traditionele opstellingen van blikken en potjes, maar ook aanzichten van muren en deuren.

In de eerste plaats ging het haar niet om het uiterlijk van de objecten maar veel meer over hun onderlinge verhoudingen met betrekking tot compositie en lichtval. In dat opzicht verschillen de deuren, luiken en muren ook niet zoveel van de stillevens.

Zij was vooral geïnteresseerd in de abstracte begrippen licht, vorm, kleur en ruimte waarmee zij haar schilderijen opbouwde. In feite schilderde ze vooral de ruimte om de voorwerpen heen. Zelden stelde ze haar opstellingen doelbewust op, maar schilderde ze vooral wat ze tegenkwam in het atelier of buiten. Het kijken en zien was dan ook het begin van elk schilderij; altijd geboeid door lichtval, schaduw, lijnen en vormen.

Mark van Loon is de zoon van Dori Schoonderwoerd en heeft zich ontwikkeld tot beeldend kunstenaar wat gezien zijn afkomst niet vreemd is. Mark combineert kunst en vormgeving. Kunst kan een ruimte of plek verfraaien, maar tegelijkertijd iets duidelijk maken. Het kan een inspirerende omgeving creëren en een sfeer scheppen waarbij mensen zich prettig voelen. Hij maakt bijzondere tafels, mooie wandmeubels en leuk kinderspeelgoed. Mark van Loon ontwerpt en maakt functionele, innovatieve meubels op maat. Een beeldhouwer gebruikt ruimte, materie, massa, ritme en constructie om tot een beeldhouwwerk te komen. Met deze ingrediënten kun je als kunstenaar natuurlijk ook een meubelstuk met een functie maken zoals een tafel of een stoel. Dit alles gebeurt in het bedrijf Beeldbouw, waar hij samen met Jet Broekstra vorm aan geeft. De afgelopen jaren zijn weer veel mooie dingen opgeleverd. Zoals recent een inclusief XXL Voelboek voor Onna in Zwolle, een roomdivider voor KITT en een mobiele Escaperoom Experience, buitenexpo in het kader van Winter WonderLand Enschede enz.