Gewone dagelijkse gebruiksvoorwerpen
Gewone dagelijkse gebruiksvoorwerpen Foto: Erik Mulder

Nivon maandagmiddaglezing 12-2 over “Kunstmatige Intelligentie”,

maandag 12 februari 2024 14:00 tot 16:00

Nivon maandagmiddaglezing over “Kunstmatige Intelligentie”, bij Nivon natuurvrienden Enschede – Maandag 12 februari 14:00 – 16.00 uur vertelt Erik Mulder over Kunstmatige Intelligentie. Hoe werkt het? Hoe beïnvloedt het ons en hebben we wat te vrezen? Georganiseerd door het Nivon, maar iedereen is welkom in het Nivongebouw, Dotterbloemstraat 120 Enschede. Entree €3,- voor Nivon-leden en €5,- voor niet leden. Inclusief koffie/ thee. 

Deze presentatie/lezing gaat niet over de hype, maar juist over de basis en de grote lijnen, zodat je erover na kunt denken. We richten ons met gezond verstand op AI en de begrijpelijke objecten in het plaatje hierboven.

Vragen die aan bod komen zijn o.a.:

Hoe werkt het? De achterliggende techniek begrijpelijk uitgelegd.

Wat betekenen de veelgebruikte termen, het jargon? Zoals: Neuraal netwerk, Machine learning, Zelflerend, Explainable AI, Bias, Algoritme, Singulariteit, Robot, Cobot.

Vanuit de ergonomie: Hoe werk je ermee samen? Hoe moet je AI inrichten en gebruiken zodat je er als mens wat mee kunt? Toch een klein beetje hype…: we besteden ook wat woorden aan chatGPT en chatGPT besteedt wat woorden aan ons.

Hebben we wat te vrezen als mens of als samenleving van kunstmatige intelligentie? Inzichten vanuit de techniekfilosofie. Waar moet je wel of niet bang voor zijn? En als we dan nog steeds tijd over hebben, gaan we samen wat filosofischer aan de slag met ‘bewustzijn’ in relatie tot zowel AI als Natuurlijke Intelligentie.

Erik Mulder is ergonoom, dat wil zeggen hij houdt zich bezig met het zodanig ontwerpen van techniek dat mensen er effectief en plezierig mee kunnen werken. Bij Erik gaat het dan niet om een goede stoel of een ‘ergonomische’ computermuis. Hij is cognitief ergonoom, gericht op de mogelijkheden en beperkingen van het menselijk verstand. Zijn werk draait om het optimaliseren van de interactie tussen mens en machine; vaak gaat het dan om automatisering en informatie op beeldschermen.

Wilt u komen, aanmelden is noodzakelijk voor de organisatie. U doet dat door een bericht aan info@nivon-enschede.nl