Paardenrennen in de jaren '80
Paardenrennen in de jaren '80 Foto: Pieter Griffioen

Pieter Griffioen - ‘Paardenrennen in de jaren ‘80’

woensdag 30 augustus 2023 12:30 tot vrijdag 6 oktober 17:00

Fotogalerie Objektief - Walstraat 33 - Enschede - www.fotogalerie-objektief.nl

Fotogalerie Objektief nodigt u uit voor een tentoonstelling met het werk van Pieter Griffioen. 

De officiële opening zal plaatsvinden op zondag 27 augustus 2023 om 16.00 uur. U bent van harte welkom.

Het begon voor Pieter Griffioen allemaal met een boxje in de jaren zestig en negatieven van 6x9cm, daarna is hij al snel overgestapt op kleinbeeld. De doorbraak kwam in 1983 met het lidmaatschap van de werkgroep fotografie van Stichting Sinus, met als mentoren Frans de la Cousine, Paul den Hollander en Marrie Bot.

Stichting Sinus werd voorjaar 1982 opgericht door een tiental mensen als ontmoetingsplaats voor professionele en vrijetijdskunstenaars om hun beeldend vermogen verder te ontwikkelen. Het ging om kwaliteit in een golfbeweging: omlaag op zoek naar wat wezenlijk was en omhoog naar de uitdrukking daarvan, vandaar de naam Sinus.

Bij Sinus begon in 1983 ook de documentairefotografie van Pieter Griffioen. In de vijftien daaropvolgende jaren fotografeerde Pieter series over China, Peru en Cuba en over paardenrennen in de jaren 1983-86 in Nederland, Engeland, Parijs, Praag en Moskou. Ook in Sinus-verband maakte Pieter de fotoserie ‘Objectief op het Oosten’ (1986-89) met foto’s uit Berlijn, Praag, Boedapest en Moskou.