het zijn niet alleen de zwanen die vliegen, ook de brug tussen Kalmar en Öland vliegt ook
het zijn niet alleen de zwanen die vliegen, ook de brug tussen Kalmar en Öland vliegt ook Foto: Otto Huizinga

Creatieve Werkelijkheid - Je ziet niet wat je ziet, terwijl het wel waar is wat je ziet

woensdag 31 mei 2023 19:30 t/m 22:00

Creatieve werkelijkheid - Je ziet niet wat je ziet, terwijl het wel waar is wat je ziet.

Deze lezing gaat over mirages en andere verrassingen die in het luchtruim te zien zijn als je je in het open veld of aan het water bevindt. Dit wordt geïllustreerd met veel fotomateriaal.

Mirages worden gekenmerkt door verheffing, omgekeerde verdubbeling en verwording. Het kan zelfs zo zijn dat de opgaande zon nog niet boven de horizon verschenen is en dat je hem toch al kunt zien met omgekeerde verdubbeling en al. Hij komt daar niet helemaal zonder schade vanaf, want hij is platter dan normaal en er loopt een zwarte band doorheen. Kennelijk kan het eruit zien alsof er zwarte gaten zijn waar niets is in het luchtruim waarin we leven.

Sinds de Verlichting gaan de Europese geschiedenis en de werkelijkheidsopvatting uit van een object en een subject. Afhankelijk van waar je staat zie je een andere werkelijkheid. We hebben echter geleerd dat er een objectconstante is, dus ook als je een object maar voor een deel ziet, is het een en hetzelfde object van welke kant je het ook bekijkt. Daar doet het subjectieve standpunt en perspectief niets aan af.

Dat er een objectconstante is, werd niet door iedereen zo gezien. Bijvoorbeeld de Hopi’s dachten dat als je uit een situatie vertrekt naar een ander dorp, dan verdwijnt het dorp waaruit je vertrokken bent. Er lijkt geen stabiele ruimte en geen tijd-continuüm te zijn zoals wij die kennen. Er is wel de werkelijkheid van de menselijke waarneming.

In mijn presentatie over optische verschijnselen met de nadruk op ‘mirages’ blijkt dat als je uitsluitend de werkelijkheid van de waarneming volgt het inzicht van de Hopi’s nog niet zo gek is.

Tegenwoordig hebben we echter ook inzichten over hoe lichtstralen verlopen door de atmosfeer. Daarom kan ik naast het tonen van interessante beelden van verdubbeling, omkering, verwording en verdwijning ook iets zeggen over hoe het kan dat deze dingen in de waarneembare wereld gebeuren.

Wil je de lezing op 31 mei in ‘Robson Vierkwart’ bezoeken, meld je komst dan bij onderstaand email adres zodat we kunnen inschatten hoeveel mensen er komen.

Adres: Blekerstraat 165  Enschede        Aanvang 19.30 u.       Toegang is gratis.

Otto Huizinga    e: otto@wxs.nl     t: 053 4340020