Luchtfoto 1925 wijken Laares - 't Ribbelt
Luchtfoto 1925 wijken Laares - 't Ribbelt Foto: shsel - Georges Schafraad

Nivon - lezing over ontstaansgeschiedenis wijken Laares -’t Ribbelt

maandag 3 april 2023 14:00 tot 16:00

Nivon natuurvrienden Enschede organiseert op maandagmiddagen een lezing. De maandagmiddag vanaf 13.45 uur inloop en om 14.00 uur begint de lezing of presentatie in de Grote Zaal van het NIVON-centrum. Ieder is hartelijk welkom. Entree € 5,- NIVON-leden € 3,- 

Aanmelden bij: info@nivon-enschede.nl

Maandag, 3 april 2023 komen Georges Schafraad en Ben Snijders beiden van de Stichting Historische Sociëteit Enschede-Lonneker (SHSEL) en zij spreken over de ontstaansgeschiedenis van de wijken de Laares en ‘t Ribbelt. Het gebied waar het huidige Nivon-gebouw aan de Dotterbloemstraat 120 staat.

Bijgaande luchtfoto uit 1925 van de Laares (links), Laaressingel, ’t Ribbelt (rechts), spoorlijn Enschede-Gronau en de Edo Bergsmabrug met linksonder de textielfabriek Van Heek & Co. is afkomstig uit het stadsarchief Enschede. Als je de foto wat aandachtiger bestudeert zie je dat er nog veel grond onbebouwd is. Dit maakt nieuwgierig naar het ontstaan en verdere groei van de wijken de Laares en ’t Ribbelt.

Enkele leden van de Historische Sociëteit Enschede-Lonneker zijn in de historie gedoken en hebben getracht om aan de hand van een tijdlijn invulling te geven aan het verloop van de geschiedenis, die in dit geval begint bij de laatste ijstijd en die zo’n 12.000 jaar geleden eindigde. De stuwwallen die zich hier in de omgeving gevormd hebben, denk aan de Lonnekerberg en het Hogeland, zijn daar een overblijfsel van. Deze hebben grote hoeveelheden keileem achtergelaten, prima grond dus voor de in ’t Ribbelt ontstane steenfabrieken. Natuurlijk valt er ook het nodige te vertellen over de tijd van de 5 Lonnekermarken. Eén daarvan was de Eschmarke waar De Laares en erve ’t Ribbelt onderdeel van waren. Stof genoeg om geïnteresseerden een interessante middag te bezorgen. Op maandag 3 april u kunt u horen en zien wat Georges Schafraad en de historicus Ben Snijders, beiden van de SHSEL, u bij de NIVON-lezing gaan bieden. 

U bent welkom bij ons Nivon gebouw aan de Dotterbloemstraat 120. De inloop is vanaf 13.45 uur, de lezing is van 14.00 – 16.00 uur. Wel even aanmelden!  Dat kan via e-mail info@nivon-enschede.nl