Wie wil meer zien van Brazilië en Roemenië.

maandag 6 februari 2023 14:00 tot 16:00

Nivon natuurvrienden Enschede organiseert op maandagmiddagen een lezing. De maandagmiddag vanaf 13.45 uur inloop en om 14.00 uur begint de lezing of presentatie. 

Van 14 tot 16 uur in de Grote Zaal van het NIVON-centrum. Ieder is hartelijk welkom.

Entree € 5,- NIVON-leden € 3,- Aanmelden bij: info@nivon-enschede.nl 

Maandag, 6 februari 2023 komt Hans Akkerman. Prachtig beeldmateriaal werd door hem vervaardigd tijdens reizen in bijzondere landen. Brazilië en Roemenië.

Beide landen hebben een geweldige geschiedenis en een fantastische natuur. Verder hebben beide landen te maken met grote verschillen. De bevolking is verdeeld in arm en rijk (zeer rijk!)

Brazilië is met 8,5 miljoen km² het grootste land van Zuid-Amerika, het beslaat bijna de helft van dit continent. Het is bovendien het vijfde grootste land ter wereld, alleen Rusland, Canada, de Verenigde Staten en China zijn groter. Met meer dan 208 miljoen inwoners is het daarnaast het zevende land gemeten naar bevolkingsomvang.

Brazilië is medeoprichter van de Verenigde Naties, de G20, Mercosur, de Organisatie van Amerikaanse Staten en de BRICS. De Braziliaanse economie, de op zeven na grootste ter wereld, is een gemengde economie met een belangrijke rol voor de nationale ontwikkelingsbank en (in het verleden) importsubstitutie. Grondstoffen, landbouwproducten (zoals koffie en soja) en een omvangrijke maakindustrie (die onder meer kleding, auto’s en vliegtuigen produceert) behoren tot de belangrijkste sectoren. Tegelijkertijd wordt Brazilië gekenmerkt door extreme inkomensongelijkheid.

Roemenië is een republiek in Zuidoost-Europa grenzend aan de Zwarte Zee, Bulgarije, Servië, Oekraïne, Hongarije en Moldavië. Op die laatste twee na is het Romaanse Roemenië omringd door Slavische landen. Het land kent veel culturen, talen en religies die onderling beïnvloed zijn. Het landklimaat (koude winters en warme zomers) en de bergketen de Karpaten zorgen voor diverse landschappen met ongerepte natuur, oerbossen en vlaktes. Aan de Zwarte Zee zijn er brede zandstranden en een rivierdelta. Roemenië is sinds 2004 lid van de NAVO en sinds 2007 van de Europese Unie. Het heeft de op zes na grootste bevolking en is het op acht na grootste land van de EU. De Roemeense taal behoort tot de Romaanse talen en is verwant aan het Italiaans, Frans, Spaans en Portugees.

Brazilië kent sinds 1937 een systeem van nationale parken, met als eerste park het nationaal park Itatiaia. De twee volgende nationale parken werden gecreëerd in 1939. Pas 20 jaar later werden opnieuw parken gecreëerd. Sinds die tijd is het aantal toegenomen van 33 in 1990 tot 67 in 2010

Roemenië is rijk aan natuur. Er zijn oerbossen en Roemenië heeft zeldzame of zelfs unieke diersoorten en de grootste populaties lynxen, wolven en beren van Europa.

Van 14 tot 16 uur in de Grote Zaal van het NIVON-centrum. Ieder is hartelijk welkom. Entree € 5,- NIVON-leden € 3,-. inclusief koffie / thee. Aanmelden bij: info@nivon-enschede.nl