Bachs laatste werk werd zijn beste werk: de Hohe Messe
Bachs laatste werk werd zijn beste werk: de Hohe Messe Foto: eigen afbeelding

De Hohe Messe - het beste van Bach

zondag 12 november 2023 14:30 tot 1:00

Dit is Bach op z’n feestelijkst!

Subliem, briljant, geniaal… slechts superlatieven volstaan voor Bachs laatste compositie. Volgens kenners is de Hohe Messe, zondag 12 november te horen in het Muziekcentrum, zijn beste werk en ‘levensveranderend goed’. Kom genieten van dit feestelijke magnum opus, uitgevoerd door Vocaal Ensemble Ex Arte, internationale solisten en Barokorkest La Sorpresa.

Bach schreef de Hohe Messe, ook bekend als de Mis in b mineur, aan het eind van zijn leven, in 1748-1749. Hij gebruikte eerder werk, recyclede dat en voegde er nog enkele geweldige bonustracks aan toe. Zo is het eigenlijk een best of-album waarin hij alles liet zien wat hij in huis had. Alsof hij zijn laatste troefkaart inzette om de mensheid nog één keer te verrijken met zijn buitengewone gaven. 

Het concert benadert de historische uitvoeringspraktijk: de dertig musici van het internationale Barokorkest La Sorpresa spelen op historische instrumenten en ook de solisten, Hilde Coppé, Minho Jeong, Vincent Lesage en Michiel Meijer, zijn gespecialiseerd in barokmuziek. Het koor bestaat uit Vocaal Ensemble Ex Arte uit Enschede, uitgebreid met Concentus Cantzione uit Zutphen, die samen al vele grote werken van Bach uitvoerden. Dirigent is Emile Engel.