'PEAT'
'PEAT' Foto: Bo Scheeringa

Bo Scheeringa - ‘PEAT’

zondag 8 oktober 2023 13:00 tot vrijdag 17 november 17:00

Fotogalerie Objektief nodigt u uit voor een tentoonstelling met het werk van Bo Scheeringa.

De tentoonstelling ‘PEAT’ is onderdeel van de Fotomanifestatie Enschede 2023 met de titel ‘Human Landscapes’ en zal plaatsvinden van 8 oktober t/m 19 november 2023 op diverse locaties in Enschede. Informatie over de andere tentoonstellingen is te vinden op de website: www.fotomanifestatie-enschede.nl

De officiële opening van de Fotomanifestatie Enschede 2023 zal plaatsvinden op zondag 8 oktober om 13:00 uur in Fotogalerie Objektief. Daarna volgt een ronde langs de locaties.

‘PEAT’ vertelt het verhaal over de mystieke schoonheid van de Ierse veengebieden, het belang om deze te beschermen en de vergankelijkheid van eeuwenoude Ierse tradities rondom het turfsteken.

In 2019 vertrok de fotografe naar Ierland om zich een jaar lang onder te dompelen in het plattelandsleven van Noordwest-Ierland. In dit dunbevolkte gebied gebruikt een groot deel van de bevolking nog turf als brandstof. Ze werd gegrepen door de pracht van de desolate ruige veengebieden, fotografeerde deze in alle seizoenen en volgde lokale turfstekers tijdens het proces van turfwinning.

Helaas heeft turfwinning ook een keerzijde. Veen heeft normaal gesproken een enorme opslagcapaciteit van CO2. Turfwinning zorgt er echter voor dat er grote hoeveelheden CO2 worden uitgestoten. PEAT vertelt het indrukwekkende verhaal over de Ierse veengebieden en hoe tradities van turfsteken en natuurbehoud steeds meer botsen.