Zachte Yoga op de Stoel voor Ouderen
Zachte Yoga op de Stoel voor Ouderen Foto: Christy

Zachte Yoga op de Stoel voor Ouderen

zaterdag 26 november 2022 11:30 t/m 12:00

Zachte Yoga op de Stoel voor Ouderen

Tijdens de Open Dag van Stichting 55+, zaterdag 26 november 2022, krijgt u de gelegenheid om zelf te ervaren wat Zachte Yoga op de Stoel is. Tussen 11:30-12:00 bent u welkom. Elke 10 minuten in dat half uur is er een korte meedoe-sessie.

Locatie: Schuttersveld 17, 7514 AC  Enschede.

Bel docent Teresa Brefeld voor meer informatie (06-52140893) of ga naar www.teresayogaendans.nl. 

Deze Zachte yogales op de stoel houdt rekening met ouderen en hun beweegmogelijkheden. Behalve de zittende oefeningen wordt er ook staand bewogen. Staande oefeningen kunnen deels uitgevoerd worden door op de stoel te steunen. Toch ook is het belangrijk dat deelnemers redelijk makkelijk kunnen staan.

Beweegvormen uit het Oosten zoals Qi Gong, Hatha yoga en Kundalini yoga wisselen elkaar af. De algemene deler is dat de beweging en de adem met elkaar gecoördineerd wordt.

Elke les wordt begonnen met een rustige warming-up, daarna volgt een serie, gevolgd door een ontspanning en als afsluiting een pranayama (dat is een specifieke en meditatieve ademoefening) of een andere soort meditatie. Soms is de volgorde andersom en is er na de yogaoefeningen een pranayama / meditatie en dan een ontspanning als afsluiting.

Deze pranayama of meditatie wordt ook wel begeleid door een mantra. Wat is een mantra en hoe werkt het? Het woord Mantra komt uit het Sanskriet en is opgebouwd uit twee delen: ‘man’ (denken/geest) en ‘tra’ (instrument of hulpmiddel). Door de klanken van de mantra te herhalen (hardop, fluisterend of in gedachten) ontstaat er een vibratie. Deze vibratie resoneert met de omgeving, in ons en om ons heen. Je hoeft de woorden die je zegt niet eens te begrijpen voor het effect ervan. Wel geeft het begrijpen ervan een extra dimensie aan de ervaring. Elke mantra heeft zijn eigen werking.

Doel is gezond ademend te bewegen; lichaam en geest te versterken en in evenwicht te brengen en na de les uitgerust en met nieuwe energie de dag te vervolgen.

Een volledige proefles bij Stichting 55+ kunt u ervaren op dinsdagen 13:45-14:45, op 10 en 17 januari 2023.