Vocaal Ensemble Ex Arte
Vocaal Ensemble Ex Arte Foto:

Nederlandse Première

zaterdag 27 november 2021 20:00

Nederlandse première van recent werk uit de Barok: de Missa de Oliveria van Bencini. Zie www.exarte.nl. Vocaal Ensemble Ex Arte heeft zaterdag 27 november de Nederlandse première van een recent ontdekt werk uit de barok. Nog nooit is de Missa de Oliveria van Pietro Paolo Bencini in Nederland uitgevoerd. Deze mis blijkt een van Bencini’s beste werken te zijn. Pietro Paolo Bencini (1670-1755) was kapelmeester in Vaticaanstad en was een actief componist. Nog steeds wordt o.a. prachtige Ave Maria uitgevoerd. Maar de Missa de Oliveria is om onduidelijke redenen in de vergetelheid geraakt. Geheel ten onrechte. Want de Missa de Oliveria blijkt één van Bencini’s beste werken, volgens dirigent Emile Engel die bij toeval op dit werk voor de zangers van de St. Pietersbasiliek stuitte. Na zijn bijzondere ontdekking kwam Engel in contact met Olivier Chaplais-Jouve die de originele manuscripten in handen heeft gehad en de bladmuziek met Ex Arte wilde delen. De partituur voor de musici die de mis begeleiden, is verloren gegaan. Evert-Jan de Groot heeft op verzoek van Ex Arte de partituur uitgeschreven. Het concert vindt plaats op zaterdag 27 november om 20:00 uur in de Ontmoetingskerk in Enschede. Meer info: www.exarte.nl. Kaarten à € 15,-- zijn te bestellen via info@exarte.nl.

Locatie

  • Ontmoetingskerk

    Varviksingel 139
    7512ek Enschede