• Alles
 • (20)
  Overig
 • (1)
  Lezingen
 • (4)
  Sport
 • (1)
  Natuur
 • (1)
  Evenement
 • (10)
  Cursus-Workshop

Expositie Originals

woensdag 14 augustus 11:00 - 17:00 uur

Tetem

Op zoek naar saamhorigheid en rituelen

In de tentoonstelling Originals word je als kijker geprikkeld om na te denken over het belang van rituelen en onze culturele identiteit. Kunstenaars Douwe Dijkstra en Jules van Hulst zijn met twee totaal verschillende video-installaties op zoek gegaan naar de essentie van een culturele identiteit. Dit is iets is wat wij in onze westerse maatschappij ontberen, terwijl velen juist verlangen naar saamhorigheid en rituelen. Deze zoektocht hebben de kunstenaars vertaald in de video-installaties: Kijkersfile en No More Masterpieces.

Met de Indiaan als symbool hebben de twee kunstenaars het gemis van saamhorigheid en een kernachtige culturele identiteit onderzocht. Veel westerse kinderen spelen met plastic Indianen poppen, maar hebben eigenlijk geen idee waar de Indiaanse cultuur over gaat en wat de achterliggende rituelen zijn. Vanuit deze symboliek is de video-installatie Kijkersfile vertaald in een ruimtelijke opstelling die heimwee oproept naar een plek waar je nooit eerder was. Door de indeling van de installatie kan de kijker beide versies niet tegelijk zien. Dit heeft een vervreemdend effect, omdat je als kijker wel de behoefte hebt om de versies tegelijk te bekijken. Pas als je beweegt en tussen de twee schermen schakelt, wordt het hele onderzoek zichtbaar.

No More Masterpieces is een tweezijdige video-installatie waarin de voor- en achterkant van een beeldende zoektocht elkaar ontmoeten. Het werk vertrekt vanuit het gedachtengoed van de Franse toneelschrijver en kunstenaar Antonin Artaud. Zijn verlangen naar fysieke overgave en zijn afkeer tegen het reproduceren en verafgoden van kunstklassiekers zijn belangrijke thema’s. De installatie in Tetem toont enerzijds een nieuwe montage van de oorspronkelijke zwart-witfilm en anderzijds het maakproces. Van La Passion de Jeanne d’Arc van Carl Theodor Dreyer waar Artaud in acteert en surrealistische cinema, tot alledaagse scènes of voorwerpen waarin de symboliek van conserveren en reproduceren te vinden zijn.

De tentoonstelling Originals sluit aan bij Tetem’s programmalijn Driving Technology en is te zien t/m 25 augustus.

In aansluiting op Originals kun je een mini-film van jezelf maken in de animatiemachine. Een soort stop-motion, maar toch nét even anders. Gevorderden kunnen het eigen filmmateriaal via een programma bewerken en extra beeldelementen toevoegen. Het resultaat wordt toegestuurd zodat je het kan afspelen op je mobiel of pc. Het Exploring-Lab is dagelijks van 13.30-16.30 geopend.

Openingstijden Tetem: maandag t/m zondag van 11:00-17:00 uur.Douwe Dijkstra, Jules van Hulst
deel deze activiteit

Locatie

TETEM Kunstruimte
Enschede
Stroinksbleekweg 16
7523zl


Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden