• Alles
  • (5)
    Overig
  • (1)
    Sport
  • (2)
    Cursus-Workshop

De structuur van de Melkweg door astronoom Jan Oort

dinsdag 1 december 19:30 uur

ENSCHEDE - Als astronoom bestudeerde Jan Oort in de jaren twintig van de vorige eeuw de Melkweg. Hij mat de bewegingen van sterren, zodat hij kon berekenen hoe groot de Melkweg was en hoeveel sterren die had. Ook wilde hij weten hoe de Melkweg er uit zag, was het alleen een platte schijf of was het een stelsel dat een spiraalvorm had. Maar hoe kon je nu de structuur bestuderen als je er zelf midden in zat? Op deze en andere vragen gaat Franz Ahne van Sterrenwacht Coenraad ter Kuile in tijdens zijn lezing op dinsdag 1 december.

Jan Oort
In 1944 publiceerde de radioamateur Grote Reber een rapport waarin hij beschreef hoe hij ‘op meerdere plekken vanuit de ruimte’ radiostraling ontving. De oorsprong van deze radiostraling was hem onbekend, terwijl astronomen daar ook weinig of geen aandacht aan besteedden. Er was één uitzondering, Jan Oort.

Hij vroeg zich af of materie, in een bepaalde toestand, radiogolven zou kunnen opwekken. Die vraag legde hij voor aan de student Henk van der Hulst die tot de conclusie kwam dat waterstof dat inderdaad kon. Van toen af aan had Oort het vaste voornemen om die radiogolven te gaan detecteren en ze te gebruiken voor zijn onderzoek aan de structuur van de Melkweg.

Wat Oort allemaal moest doen voordat hij na enige jaren, met behulp van tientallen studenten en medewerkers, de structuur van de Melkweg kon aantonen wordt tijdens deze lezing getoond. Daarnaast heeft Oort met dat onderzoek ook de basis gelegd voor de radioastronomie in Nederland.


Praktische informatie
In verband met veiligheidsmaatregelingen rondom COVID-19 is het reserveren van een ticket noodzakelijk. Dit kan via de website van de Museumfabriek.

Vrienden van De Museumfabriek en Rijksmuseum Twenthe hebben op vertoon van hun app of ledenkaart gratis toegang. Niet-leden €5,- Entree is inclusief een kopje koffie/thee.

De lezing is op dinsdag 1 december en start om 19.30 uur in De Museumfabriek, Het Rozendaal 21, Enschede, 053-2012099


deel deze activiteit

Locatie

De Museumfabriek
Enschede
Het Rozendaal 11
7523xg


Routeplanner

Type uw postcode en druk op de knop om een persoonlijke routeplanning in een nieuw venster te openen.


Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden